Sunday, April 29, 2012

HUKUM BERCINTA DENGAN TUNANG ORANG





Apakah hukumnya bercinta dengan tunang orang? 


haram hukumnya seorang muslim melamar diatas lamaran sahabaynya sendiri apatah lagi menikahinya. 


hadis ini jelas. haram hukum kalau kita ganggu tunang orang. HARAM!!!..
itu adalah terpaktub dalam ajaran islam




kenapa haram??

> tunang atau mengikat perjanjian untuk menjadikan pasangan itu sah disisi agama. berjanji. berdosa besar sekiranya memungkiri janji

> bertunang adalah permulaan mengikat tali persahabatan antara dua keluarga. memutuskan persahabatan itu hukumnya dosa. "tidak sempurna iman seseorang sehingga di mengasihi saudaranya sendiri"

> pertunangan memberitahu masyarakat bahawa pasangan telah berjanji. malu keluarga jika perjanjian tidak dimungkiri. dan masyarakat akan cemur dan tabur fitnah. "sesungguhnya jauhkanlah diri dari fitnah kerana ia satu ibadah"

jelaskan..

kata-kata dari ibn abthoilah

tidak ada yang dapat usir shahwatnya melainkan rasa rindu kepada ALLAH dan ajaran-NYA.

perhubungan atas titian ALLAH pasti berkekalan. andai goyah atau rebah. baikilah perhubungan dengan Maha Esa. 

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘Anhu ia berkata: “Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam bersabda: ‘Siapa menipu dan merusak (hubungan) seorang hamba sahaya dari tuannya, maka ia bukanlah bagian dari (golongan) kami, dan siapa yang merusak (hubungan) seorang wanita dari suaminya, maka ia bukanlah dari (golongan) kami ’. (Hadits shahîh diriwayatkan oleh Ahmad, Al-Bazzar, Ibn Hibban, Al-Nasa-a dalam al-Kubra dan Al-Baihaqi)

wallahu'alam....


p/s : apa yg dosa aku dah wat T^T


Saturday, April 28, 2012

the story begin with....

the story begin with..huhu malay la snang...ok now aku mw story kisah aku dengan si Juliana a.k.a Jue...first perknalan aku dengan dea just sekadar partner kat tmpt keja..yeah i admit dea agk mnarik..dari segi personaliti dea yg agk matang n padan ngn umur dea..n mentitik berat dari segi pemakaian...mean x terlalu terdedah..walaupun dea bkan islam..yup dia kristian bangsa dusun....time tu aku msih brkawan dengan ex aku dlu..so niat nak usha2 tu mmg xda... then lama2 aku pn makin rapat ngn dea..sembang bergurau..mmg i having fun with her lah....then pada 1 msa tu aku ada konflik dgn ex aku..so dengan dea la aku slalu luahkn prasaan...byk jga la aku meluahkn prasaan kat dea...but aku rsa lega n puas bla bercerita ngn dea.. bla xda dea..aku rsa busan seriously..dont know why..but nmpak muka dea wat aku hlang sgala msalh..huhu bg aku time tu dea mmg bestfriend aku laa...


n 1 hari tu dea ada kata...klu dea nak ada skndal dea plih aku..aku pn like "huh? oo xbley2 ko dah btunang bhaya tu" dea just senyum...aku pn take it just a joke la kn...n the next day..she call me baby..of short is b aku pn "err =,= biar betul dea nih...wat malu aku ja" hahaha memang memalukan..tp yg heran stiap kali dea pnggl msti aku pndang..cam ada effect plak dea pnggl tu haha...part best pada ptg tu..aku tdo kat rmah..tiba2 ada 1 msg dari dea...woooo alangkah terkejutnya...she wake me up..n once again she call me baby....ok aku pn layan ak pnggil dea DEAR...txting pnya txting..mlm tu dea say gunite..n ada 1 word tu yg agk cm OMG!! hahaha dea kata "i love u..muahh" err what that suppose to mean?..tp aku x bls pn aku just kata gudnite ja..n hri seterusnya..aku pn kata kat dea..." r u serious bout what u say? " dea kata dea serius..dea syg kat aku...jnis aku neh cpat cair..bla dea dah kata cmtu..aku pn terfall in love la kn haha...n start pada tu...kmi pn slalu txting..calling....


nie part sweet memory plak..first kluar dengan dea..mean berdua.bla dea agk g bli brang..yeah aku pn wat gntle ja..aku on..g bli brg...i know tu bknnya dating...tp itu pengalaman pertama aku keluar dgn urg tersayang...mmg best rsa dea..n after that kmi pn kerap kluar brsama..kuar brkfast bli brng jln2..n mcm2 lgi..mmg like "wow..cmni rsanya bla ada urg yg trsayang dkat dgn kta" rsa puas x terhingga..huhu


worst part is..when her fiancee know about our relationship..huh....this part blum hbis lgi..tp twu sdiri la kn...apa jdi...hurm kbaii














PART 2






ok sambung balik cerita yg sebelum nie....THE WORST part is when her fiancee know about our relation...damn!!!! that not cool!!! yeah..dlam jam 10++ aku dpt msh dri dea...dlm msg tu dea tulis "x tdo lgi ke?" ok dri first msg tu aku dah keliru..."ke" slama nie dea x pnah berKL ngn aku..tp aku x syak lgi time tu..aku pn blas "nda lgi" then dea blas balik kata " napa x tdo? rindu ke?" nahhh dia ulang lgi "ke" tu dengan senang hati aku balas "ya kali ^^"...10saat kemudian dea kol...aku pn angkat nahh!!! sora laki aku dgr!!! mmg knfom tu tunang dea!!! shit!!! mmg nervous gila tyme tu..dea kol byk kali tp aku x angkt pn..tkut pnya psal...then dea msg kata aku syg ju ka? aku blas jgn risau bro..aku sdar siapa dea tu..it yours...


ada byk lgi dea text ngn aku..tp mlas mw crita pnjang2 pndekkn dea kata mw putus tunang..hoh!! lgi la gelabah aku...adoyyyyyyy....pjuk2 pnya pjuk akhirnya x jga..lega hati...aku xnak dorg ptus sbab aku..n aku twu suma slah aku..tp apa bley wat perasaan...hurmmmmmmm